Actueel

Bier & Rib Festival

17 May 2024
Op vrijdagavond 7 juni organiseren wij een Bier & Rib Festival!

Een heerlijke vrijdagavond in onze proeftuin met live muziek van 'The Morgan Freemans' (akoestisch duo Andy & Rene)

Geniet onbeperkt van onze huisgemarineerde spareribs van onze houtskool BBQ, geserveerd met salade en friet met Parmezaanse kaas. En dát met de lekkerste speciaalbieren van de tap.

De avond start om 19:00 uur (inloop vanaf 18:30 uur) en de kosten bedragen €42,50 p.p. inclusief drie speciaalbieren van de tap.

Alleen op reservering, reserveren kan tot woensdag 5 juni.

Nieuw! Bruggeman Peel Ale, lees hier het verhaal...

De lancering
Op maandag 1 april (Tweede Paasdag) was het eindelijk zover. Na een jaar lang voorbereiden werden de eerste flessen Bruggeman Peel Ale bij De Heere van Meijel aan het grote publiek gepresenteerd. Meijel was dan ook massaal uitgelopen om het speciaalbier dat tot stand kwam door een samenwerking tussen ND Brouwerij, ‘Het Nest Brouwerij' en ‘De Heere van Meijel’ zelf te proeven.  

De Peel-omgeving is sinds die dag in ieder geval een pareltje rijker; deze keer met een nieuw speciaal bier; een heuse ‘Peel-Ale’!

Het onstaan van dit initiatief
Patrick, Ed, Erwin en Frank hebben jaarlijks met zijn vieren een nevendag; De nevendag van Neessen en Daems (ND). Afgelopen editie brachten ze daarbij een bezoek aan ’t Toon Kortooms Park te Griendsveen en ondergingen de heren een heuse workshop bierbrouwen. Tijdens zo’n workshop gaan brouwen en proeven natuurlijk hand in hand. En met wat passie voor bier in de genen en een slokje op ontstaan dan de wildste ideeën: ‘de brouwmeesters’ van Neessen en Daems gaan nog dit jaar een eigen speciaal bier op de markt brengen; en het liefst een ‘Peel Ale’ .  Maar ja hoeveel van die wilde ideeën sterven vaak binnen 24 uur (wanneer weer nuchter) ook weer een stille dood….

 … Dit keer liep het echter anders. De passie voor bier is toch wat dieper geworteld bij deze heren en ook na 24 uur bleef er overtuiging dat het meer moest zijn dan slechts een stoer idee. Als graag geziene gasten bij De Heere van Meijel wisten zij dat De Heere van Meijel met hun range aan Pauke Pluum bieren al vaker in de brouwketels heeft geroerd en een afspraak was dan snel gemaakt. Van een afspraak, kwamen afspraken en inmiddels enkele maanden verder gaat de jongensdroom van Patrick, Ed, Erwin en Frank uitkomen. 

Recept
Door samenwerking met de meesterbrouwers van ‘Het Nest’ en ‘Pirlot’ zijn wij tot een unieke en bijzondere receptuur gekomen. Een receptuur speciaal ontwikkeld voor de ‘ND Brouwerij’. De uitkomst van veel proeven en bijsturen in het proces heeft geleid tot een fris, romig en doordrinkbaar amber speciaal bier. Frisse en fruitige aroma’s komen naar voren in de geur. In de aanzet proef je de gebruikte hopsoorten ‘Cascade en Citra’’, deze worden afgelost door de romige en volle smaak van ‘Cara 120’ mout. De afdronk is lang en zacht. Dit doordrinkbaar amber bier bevat 7.0% alcohol. Tot slot is het bier nagistend op fles. Voor de echte smaaksensatie vergeet dan vooral niet het laatste beetje bier in de fles op te walsen; en te verdelen over de glazen. Het helder amber vertroebeld nu; maar de smaakbeleving is geweldig.

De Bruggeman
Een goed bier; een goed verhaal; en dito naam! Daarvoor hebben wij de verbinding gezocht met de historie van Meijel; en haar strategische ligging in een haast ondoordringbaar gebied dat werd gedomineerd door heide, moeras en veen. Die ondergrond maakt het dat Meijel al die tijd geïsoleerd heeft gelegen. Meijel stond in vroegere jaren dan ook beter bekend als een ‘Eiland in de Peel’. Ook toen de peelmoerassen werden afgegraven voor turfwinning bleef Meijel geïsoleerd. Moeras en veen verdwenen weliswaar, maar door de bloeiende turfindustrie werden in rap tempo vele kilometers aan kanalen aangelegd. De Helenavaart, ’t Kanaal van Deurne en De Noordervaart omsluiten Meijel tot op de dag van vandaag nog altijd. De kanalen werden voorzien van bruggen; en door de inspanning van vele brugwachters bleef Meijel al die jaren toch goed bereikbaar; en zo behield Meijel haar strategische ligging als pauzeplaats voor handelaren op doorreis van Den Bosch naar Keulen.  In de vele herbergen die het dorp kende vloeide het gerstenat in de avonduren rijkelijk. De economie draaide al die tijd dan ook op volle toeren en dat mede omdat Meijel als ‘eiland in de Peel’, zijn toegankelijkheid behield. O.a. te danken aan de Bruggeman.

Nu jaren later, is de Bruggeman uit het straatbeeld verdwenen; maar brengen we met dit bier een ode aan het beroep van weleer. Drink, geniet en je zult proeven dat het 't wachten waard was.

De Heere van Meijel lanceert het tweede eenmalige bier van de Pauke Pluum Limited Collectie en brengt een ode aan Barthel van der Steen, alias ‘De Sjout’.

Met de Limited Collectie wordt Pauke Pluum Blond, het huisbier van De Heere van Meijel, ieder jaar in een nieuw en gelimiteerd jasje gestoken en wordt er een ode gebracht aan een bijzonder persoon of gebeurtenis uit de geschiedenis van de Peel. Dit jaar is dat Barthel van der Steen, ook wel bekend als ‘De Sjout’, oud burgervader (burgemeester) van Meijel van 1819 tot 1859. Mede door zijn inspanningen werd destijds onze arme peelregio omgetoverd tot een welvarend agrarisch gebied. 

Pauke Pluum Limited ‘Barthels Brouwsel 2023’, dit eenmalige speciale bier is het resultaat van de originele Pauke Pluum Blond vatgerijpt op Cognac vaten. Maar liefst 6 maanden heeft het huisbier van De Heere van Meijel mogen rijpen op deze gebruikte vaten bij de meesterbrouwers van ‘Het Nest’ in Oud-Turnhout (België). Dit heeft geresulteerd in een bijzonder en uniek speciaalbier. Maarten van De Heere van Meijel geeft als smaaknotitie: “Het resultaat van deze vatrijping maakt van de Pauke Pluum een mooi uitgebalanceerd en smaakvol bier. Het bier heeft een licht zoet aroma in combinatie met wat fruitige toetsen en een licht alcoholische warmte afkomstig van de cognac vaten. De smaak is niet te zoet en geeft indrukken van honing, perzik en cognac. De afdronk is zacht en soepel met lichte houttonen op het einde”. Desondanks de warmte van de alcohol heeft het bier een toegankelijk alcoholpercentage van 7%.

Proef de welvaart in dit goudblonde bier en beleef het verhaal van Barthel. Drink, geniet en vier het leven!

Medio 2021, lanceerde De Heere van Meijel hun eigen huisbier ‘Pauke Pluum’, een echt Mééls doordrinkbaar blond bier dat zijn naam te danken heeft aan de markante cafébaas van De Zwaan, Pauke Pluijm (1920-1986).