Nieuw! Bruggeman Peel Ale

10 April 2024

Nieuw! Bruggeman Peel Ale, lees hier het verhaal...

De lancering
Op maandag 1 april (Tweede Paasdag) was het eindelijk zover. Na een jaar lang voorbereiden werden de eerste flessen Bruggeman Peel Ale bij De Heere van Meijel aan het grote publiek gepresenteerd. Meijel was dan ook massaal uitgelopen om het speciaalbier dat tot stand kwam door een samenwerking tussen ND Brouwerij, ‘Het Nest Brouwerij' en ‘De Heere van Meijel’ zelf te proeven.  

De Peel-omgeving is sinds die dag in ieder geval een pareltje rijker; deze keer met een nieuw speciaal bier; een heuse ‘Peel-Ale’!

Het onstaan van dit initiatief
Patrick, Ed, Erwin en Frank hebben jaarlijks met zijn vieren een nevendag; De nevendag van Neessen en Daems (ND). Afgelopen editie brachten ze daarbij een bezoek aan ’t Toon Kortooms Park te Griendsveen en ondergingen de heren een heuse workshop bierbrouwen. Tijdens zo’n workshop gaan brouwen en proeven natuurlijk hand in hand. En met wat passie voor bier in de genen en een slokje op ontstaan dan de wildste ideeën: ‘de brouwmeesters’ van Neessen en Daems gaan nog dit jaar een eigen speciaal bier op de markt brengen; en het liefst een ‘Peel Ale’ .  Maar ja hoeveel van die wilde ideeën sterven vaak binnen 24 uur (wanneer weer nuchter) ook weer een stille dood….

 … Dit keer liep het echter anders. De passie voor bier is toch wat dieper geworteld bij deze heren en ook na 24 uur bleef er overtuiging dat het meer moest zijn dan slechts een stoer idee. Als graag geziene gasten bij De Heere van Meijel wisten zij dat De Heere van Meijel met hun range aan Pauke Pluum bieren al vaker in de brouwketels heeft geroerd en een afspraak was dan snel gemaakt. Van een afspraak, kwamen afspraken en inmiddels enkele maanden verder gaat de jongensdroom van Patrick, Ed, Erwin en Frank uitkomen. 

Recept
Door samenwerking met de meesterbrouwers van ‘Het Nest’ en ‘Pirlot’ zijn wij tot een unieke en bijzondere receptuur gekomen. Een receptuur speciaal ontwikkeld voor de ‘ND Brouwerij’. De uitkomst van veel proeven en bijsturen in het proces heeft geleid tot een fris, romig en doordrinkbaar amber speciaal bier. Frisse en fruitige aroma’s komen naar voren in de geur. In de aanzet proef je de gebruikte hopsoorten ‘Cascade en Citra’’, deze worden afgelost door de romige en volle smaak van ‘Cara 120’ mout. De afdronk is lang en zacht. Dit doordrinkbaar amber bier bevat 7.0% alcohol. Tot slot is het bier nagistend op fles. Voor de echte smaaksensatie vergeet dan vooral niet het laatste beetje bier in de fles op te walsen; en te verdelen over de glazen. Het helder amber vertroebeld nu; maar de smaakbeleving is geweldig.

De Bruggeman
Een goed bier; een goed verhaal; en dito naam! Daarvoor hebben wij de verbinding gezocht met de historie van Meijel; en haar strategische ligging in een haast ondoordringbaar gebied dat werd gedomineerd door heide, moeras en veen. Die ondergrond maakt het dat Meijel al die tijd geïsoleerd heeft gelegen. Meijel stond in vroegere jaren dan ook beter bekend als een ‘Eiland in de Peel’. Ook toen de peelmoerassen werden afgegraven voor turfwinning bleef Meijel geïsoleerd. Moeras en veen verdwenen weliswaar, maar door de bloeiende turfindustrie werden in rap tempo vele kilometers aan kanalen aangelegd. De Helenavaart, ’t Kanaal van Deurne en De Noordervaart omsluiten Meijel tot op de dag van vandaag nog altijd. De kanalen werden voorzien van bruggen; en door de inspanning van vele brugwachters bleef Meijel al die jaren toch goed bereikbaar; en zo behield Meijel haar strategische ligging als pauzeplaats voor handelaren op doorreis van Den Bosch naar Keulen.  In de vele herbergen die het dorp kende vloeide het gerstenat in de avonduren rijkelijk. De economie draaide al die tijd dan ook op volle toeren en dat mede omdat Meijel als ‘eiland in de Peel’, zijn toegankelijkheid behield. O.a. te danken aan de Bruggeman.

Nu jaren later, is de Bruggeman uit het straatbeeld verdwenen; maar brengen we met dit bier een ode aan het beroep van weleer. Drink, geniet en je zult proeven dat het 't wachten waard was.