Nieuw uit de Limburgse Peel: Barthels Brouwsel

27 November 2023

De Heere van Meijel lanceert het tweede eenmalige bier van de Pauke Pluum Limited Collectie en brengt een ode aan Barthel van der Steen, alias ‘De Sjout’.

Met de Limited Collectie wordt Pauke Pluum Blond, het huisbier van De Heere van Meijel, ieder jaar in een nieuw en gelimiteerd jasje gestoken en wordt er een ode gebracht aan een bijzonder persoon of gebeurtenis uit de geschiedenis van de Peel. Dit jaar is dat Barthel van der Steen, ook wel bekend als ‘De Sjout’, oud burgervader (burgemeester) van Meijel van 1819 tot 1859. Mede door zijn inspanningen werd destijds onze arme peelregio omgetoverd tot een welvarend agrarisch gebied. 

Pauke Pluum Limited ‘Barthels Brouwsel 2023’, dit eenmalige speciale bier is het resultaat van de originele Pauke Pluum Blond vatgerijpt op Cognac vaten. Maar liefst 6 maanden heeft het huisbier van De Heere van Meijel mogen rijpen op deze gebruikte vaten bij de meesterbrouwers van ‘Het Nest’ in Oud-Turnhout (België). Dit heeft geresulteerd in een bijzonder en uniek speciaalbier. Maarten van De Heere van Meijel geeft als smaaknotitie: “Het resultaat van deze vatrijping maakt van de Pauke Pluum een mooi uitgebalanceerd en smaakvol bier. Het bier heeft een licht zoet aroma in combinatie met wat fruitige toetsen en een licht alcoholische warmte afkomstig van de cognac vaten. De smaak is niet te zoet en geeft indrukken van honing, perzik en cognac. De afdronk is zacht en soepel met lichte houttonen op het einde”. Desondanks de warmte van de alcohol heeft het bier een toegankelijk alcoholpercentage van 7%.

Proef de welvaart in dit goudblonde bier en beleef het verhaal van Barthel. Drink, geniet en vier het leven!

Medio 2021, lanceerde De Heere van Meijel hun eigen huisbier ‘Pauke Pluum’, een echt Mééls doordrinkbaar blond bier dat zijn naam te danken heeft aan de markante cafébaas van De Zwaan, Pauke Pluijm (1920-1986).